ANBCC – Exercițiile de democrație

“Practice makes better”, spun direct americanii; românii, mai lirici, recurg la figuri de stil susținând că  “repetiția este mama învățăturii”.  ANBCC spune simplu: “exercițiul stă la baza democrației”.

La ANBCC credem că vorbim despre democrație atunci când ne cunoaștem drepturile și responsabilitățile și adoptăm o atitudine activă prin care dăm sens practic acestora. Dacă pare abstract, poate un exemplu ajută. Să pornim de la cea mai la-ndemână situație posibilă când vorbim despre democrație: dreptul la vot.  E evident că vorbim despre un drept al tuturor cetățenilor României și că este consfințit de Constituție (Art. 36). La anumite intervale de timp (4 sau 5 ani) ne și exercităm acest drept și lucrurile par a funcționa, cum altfel decât, demo-cratic. Dar dacă dreptul la vot nu era cunoscut și dacă nu îl exersam (cu pauze) de peste 200 de ani fără a ști când au loc alegerile și cum se derulează procesul electoral, am mai fi putut vorbi despre o societate democratică? Am mai fi putut vorbi despre reprezentativitate și responsabilitate a autorităților în fața alegătorilor? Răspunsul este evident, la fel cum este și exemplul ales. La ANBCC mergem, însă, mai departe de nivelul evidențelor și oferim, prin intermediul Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (BCC), servicii de informare și consiliere în 12 domenii de interes public. Asta pentru că, în opinia ANBCC, un prim instrument de pozitivare a unei situații precum cea expusă ipotetic mai sus este informarea.

În viziunea ANBCC, niciun cetățean nu trebuie să sufere din cauza lipsei de informații despre drepturile și responsabilitățile sale. De aceea, de peste 9 ani, ANBCC asigură, prin BCC, accesul la informare și consiliere în mod gratuit, imparțial, confidențial și independent.

Asumându-și misiunea de a consolida societatea românească oferind servicii de informare și consiliere și promovând interesele tuturor cetățenilor în luarea deciziilor, publice, de tot atâția ani ANBCC lucrează, fie direct, fie indirect, prin intermediul BCC, cu cetățenii, instruindu-i și asistându-i  pe aceștia în exercitarea drepturilor lor democratice.

Cu fiecare comunitate în care am lucrat, am mai crescut un pic, cu fiecare dezbatere publică derulată, am mai învățat ceva, cu fiecare conferință și masă rotundă organizate, am pus o cărămidă la temelia democrației pentru că suntem convinși că  “exercițiul stă la baza democrației”.

Să exersăm democrația la Jimbolia și Câmpia Turzii!

***Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) este o organizație neguvernamentală, non-profit, înființată în vederea îndrumării și sprijinirii activității desfășurate de Birourile de Consiliere pentru Cetățeni (BCC). Din ANBCC fac parte 37 de organizații neguvernamentale care au înființat Birouri de Consiliere pentru Cetățeni și puncte de lucru ale acestora în peste 60 de localități urbane și rurale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: