Publicat de: ANBCC | februarie 18, 2015

Despre training, direct de la trainer

Heading_Art_Id_viz_BCCptcom

Democratia este construita in jurul oamenilor, oameni care isi incredinteaza propriile interese, prin exercitarea dreptului de vot, unor reprezentanti. In cadrul acestui proces bazat pe reprezentativitate, cea mai importanta dimensiune este ce numim in engleza accountability:  cum facem sa ii tragem la raspundere pentru actiunile intreprinse (sau nu) pe acesti reprezentati alesi?

Gradul de functionalitate al democratiei depinde direct de aceasta dimensiune, care nu poate opera decat daca cetateanul isi cunoaste drepturile si indatoririle.  In contextul actual, nu numai ca oferirea de informatii si consiliere cetatenilor ramane o necesitate fundamentala, ci si eforturile BCC-urilor trebuie sa se adapteze pentru a raspunde cat mai eficient nevoilor acestora. In acest sens, ANBCC a organizat in ultimele luni ale lui 2014 o serie de training-uri pentru reprezentatii Birourilor de Informare si Consiliere, in cadrul proiectului BCC pentru Comunitate: de la asistenta cetatenilor catre mobilizarea comunitatilor , finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Sesiunile de instruire au cuprins trei module: Extinderea Serviciilor, Asigurarea Sustenabilitatii si Furnizarea Serviciilor de baza (despre cel din urma, detalii aici). Primele doua module au fost livrate de un trainer din partea Latvian Community Initiatives Foundation (LCIF) – partener in acest proiect si un co-trainer din partea ANBCC.

Cum training-urile s-au dovedit a fi o experienta benefica pentru toate partile implicate in proces, iar realitatea se afla de cele mai multe ori la intersectia tuturor viziunilor actorilor implicati, am decis sa aflam si sa impartasim cateva din impresiile uneia dintre persoanele cheie in acest proces, si anume Janis Baltacs, trainer din partea LCIF:

 

Ce impresie ti-au lasat training-urile?

 „Au fost un efort binevenit. Am putut observa  cum participantii se gandeau si razgandeau la activitatea organizatiilor lor si la imaginea de ansamblu a mediului in care acestea functioneaza. De asmenea, cred ca intensitatea training-ului a fost coplesitoare.”

Daca ar fi sa evaluezi receptivitatea participantilor…

 „Imi este destul de greu sa evaluez acest aspect, in principiu din cauza barierei lingvistice, chiar daca traducerea a fost de o calitate foarte buna. Totusi, in ansamblu am perceput participantii  ca fiind deschisi si pozitivi si nu am observat pe nimeni care sa se inchida in procesul de comunicare din cadrul training-ului.”   

  Cate ceva despre retea? 

 „Reteaua are si va avea un potential ridicat atat timp cat partenerii pretuiesc cooperarea. Este esential sa se dezvolte si sa se mentina spiritul si sentimentul de mandrie ca fac parte din ANBCC. O metoda buna de a creste coeziunea membrilor este de a incuraja orice actiune unde organizatiile lucreaza impreuna. Este un job cu norma intreaga sa dezvolti, sa mentii si sa lucrezi cu reteaua si stiu asta din experienta proprie. Ce vreau sa accentuez este ca reteaua are un potential enorm si ca diversitatea profilurilor organizatiilor este un avantaj, nu un obstacol.”    

Ai observat diferente culturale?

 „Nu am observat prea multe diferente culturale. Sa zicem ca cele mai vizibile diferente, daca ar fi sa compar cu o audienta similara Letona, au fost tacticile de rezolvare a problemelor propuse de participanti in timpul cursului. Cea mai des folosita abordare a fost lupta, atacul, protestul sau alte demersuri similare; tot timpul „noi impotriva a ceva”, tot timpul „noi stim deja ca SINGURA solutie este sa”. Nu am auzit prea des
cum putem gasi o solutie care sa impace pe toata lumea si sa elimine, in final, intreaga problema?” M-am gandit de multe ori la asta si ca, poate, nu inteleg eu contextul socio-politic suficient de bine ca sa trag concluzii solide.” 

  In perspectiva…

 „Problema clasica este ca training-urile sunt experiente foarte intense si de scurta durata, in timp ce in viata reala este nevoie exat de opusul pentru schimbare: mult mai mult timp decat rabdare avem noi.” 

 Nu in ultimul rand…

 „Mi-a placut atmosfera generala si spiritul in Romania. Ne cam lipseste in Letonia in zilele noastre. Iau in considerare chiar o calatorie in interes personal, pentru o vacanta in Romania.” 

  Una calda, una rece…

„Imi e dor de voi si de Romania. Sunteti o tara a tutunului. De asta nu imi e dor.” 

*Pentru detalii, click aici.

Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in România

Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilorPentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

footer_Id_viz_standard_BCCptcom


Lasă un comentariu

Categorii