Publicat de: ANBCC | aprilie 17, 2014

Despre participare, implicare si probleme

In cadrul Caravanei Bunei Guvernari, desfasurata in perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, am vizitat 30 de comunitati din Romania. Ne-am intalnit cu cetateni si autoritati si am identificate probleme cu care aceste comunitati se confrunta, ne-am gandit impreuna la solutii si am vorbit despre importanta implicarii tuturor actorilor in luarea deciziilor publice.

Cele 30 de dezbateri ne-au dat posibilitatea sa intelegm mai bine cum afecteaza politicile de la orice nivel calitatea vietii cetatenilor. Astfel, am auzit povesti despre strazi neasfaltate, canalizare facuta prost sau deloc, transport public deficitar, servicii de salubritate ineficiente, cartiere uitate de autoritati fara electricitate sau fara lumina. Mai mult decat despre acestea, am auzit despre saracie, despre venitul minim garantat care nu ajunge pentru mai nimic, despre pensii infime, despre centre de zi pentru copii care nu mai au bugete, despre tineri care pleaca in alte tari pentru ca nu sunt locuri de munca, despre munca la negru, despre cat de greu e sa traiesti doar din agricultura. Am vorbit putin despre felul in care procese precum bugetarea participativa, contractele comunitare sau economia sociala pot contribui la rezolvarea acestor probleme.

La finalul acestor dezbateri, am selectat 6 comunitati in care vom lucra direct cu cetateni pentru rezolvarea unor probleme prioritare pentru ei. Criteriile de selectie au avut in vedere implicarea cetatenilor in prima dezbatere, gradul de deschidere al autoritatilor si potentialul, respectiv nevoia de implementare a metodelor promovate in comunitatile respective.

 

Comunitatile selectate sunt :

Comuna Paulis – judetul Arad

Comuna Balta Alba – judetul Buzau

Timisoara – judetul Timis

Comuna Sabaoani – judetul Neamt

Comuna Popesti – judetul Valcea

Comuna Saelele – judetul Teleorman

Deja am fost la primele intalniri cu cetatenii din aceste comunitati. Dar despre asta, in sase episoade viitoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: