Publicat de: ANBCC | decembrie 21, 2012

De ce merită, totuși, să existe POSDRU?

După toate problemele existente cu acest program operațional, după ce nu ți-ai văzut banii de ceva vreme deja, începi sa te întrebi ce sens are să îți complici existența cu așa ceva. Existența ta ca om, în primul rând, că abia apoi poți să te gândești la organizația în care lucrezi.

Din fericire, se întâmplă câteodată niște lucruri care te fac să vrei să continui să te zbați în jungla birocratică a lui POSDRU. Am azi două exemple. N-or fi multe, dar mă fac, pe mine și pe colegii mei, să ne mobilizăm să mai scriem niște rapoarte de activitate la care să linkuim documente produse luna trecută. Pentru că, nu-i așa, ce contează ce impact are munca noastră, dacă nu avem hârtii care să arate că s-a muncit? Azi vă povestesc doar despre succese fără adeverință. Declar pe proprie răspundere, cum ar fi…

În județul Brăila,  în Bordei Verde, elevii de la școala din sat vor covrigi la pauza mare. Ei bine, lucrurile nu sunt atât de simple precum am crede.  Există o întreagă procedură prin care un elev ajunge să mănânce un covrig în pauza mare: se face o listă de așteptare cu o zi înainte, cineva se deplasează la Brăila, ia covrigii, îi aduce la școală unde sunt, desigur, vânduți la un preț mai mare. Un beneficiar al cursului de antreprenoriat rural organizat de ANBCC (printr-un POSDRU in care suntem parteneri) a identificat această situație și s-a gândit la o soluție locală pentru rezolvarea ei. O firmă locală care să producă necesarul de produse de panificație astfel încât acestea să ajungă la elevi în fiecare zi. În plus, o afacere locală presupune utilizarea resurselor umane locale și a producției de grâu/făină locale, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabila a comunei. Dar ce să-i pese lui POSDRU de de-astea, dacă nu ți le-ai pus în proiect? Facilitatorul de dezvoltare locală din Centrul Măxineni va ajuta antreprenorul în devenire să realizeze un plan de afaceri în acest sens. Acest tip de rezultat produce valoare adaugată proiectului, arată eficiența cursurilor și contribuie realmente la dezvoltarea locala sustenabilă. Nu putem să garantăm că va ieși, că se va întâmpla, pentru asta ar trebui să avem activități de coaching/mentorat cu oamenii cu inițiativă. De fapt, ideea e ca lucrurile se mișcă, oamenii se schimbă, le vin idei, vor să facă ceva. Și nicio adeverință din lume sau formular nu va cuantifica vreodată genul ăsta de schimbări care pot fi generate prin astfel de proiecte.

În același centru rural din Brăila, facilitatorul ajută oameni să își facă dosare de înscriere la liceu și le face un soi de consiliere profesională în stare incipientă. Din nou, nu există indicatori în proiect sau adeverințe care să ateste aceste lucruri. Dar la fel ca mai sus, ele contează. Pentru noi și pentru oamenii pe care i-am ajutat ca pe termen mediu să își crească șansele de angajare.

În alt centru rural din Brăila, un alt facilitator face mediere pentru ocupare. Adică mai mult decât am scris sau ne-am propus în proiect, deci nu ne ajută la indicatori. Și sigur, fără nicio acreditare, că nu e vreo operație pe creier, să n-o poți face fără hârtii. Facilitatorul din Tufești a intrat în contact cu o firmă care a câștigat o licitație în cadrul unui proiect al primăriei pe POS Mediu și care va dezvolta un proiect de infrastructură în comunitate (rețea de apă și gaze).  Și-a propus să recomande pentru angajare (firma aceea va trebui să folosească forță de muncă din comunitate) persoanele care au intrat in contact cu centrul din Tufesti în toată aceasta perioada de implementare a proiectului (fie absolvenți de cursuri, fie beneficiari de consiliere). A intrat deja în contact cu primăria și cu firma respectivă. În final, obiectivul nostru din proiect e ca beneficiarii centrului să primească asistență din partea facilitatorilor despre cum trebuie să se prezinte la interviu, despre cum își construiesc CV-ul etc. Obiectivul nostru real e ca acești oameni chiar să fie angajați. Nu putem să identificăm angajatori peste tot (poate pentru că nu prea sunt???). Dar putem să încercăm să găsim sinergii cu alte proiecte și inițiative. Și nici pentru asta n-o să vezi hârtii și documente.

În concluzie, se întâmplă și lucruri bune. Chiar și în proiecte POSDRU. Chiar fără identitate vizuală, acreditări și formulare. Chiar dacă e greu și nu contează mai pentru nimeni.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: